Unul dintre cele mai prețioase filme din mica noastră colecție este cel cu Regina Maria, sarbatorită de aromânii din colonia Regina Maria de lângă Balcic. Face parte din arhiva celor de la British Movietone, care se autodescriu cam așa: „British Movietone is arguably the world’s greatest newsreel archive, spanning the period 1895 – 1986.” (https://www.youtube.com/c/BritishMovietone/about)
De ce este, întradevăr, spectaculoasă această înregistrare? Pentru că cele câteva zeci de secunde expuse sunt poate singurele imagini din Cadrilaterul interbelic care conțin sunetul original. Cel puțin pe care le-am descoperit noi deocamdată. O adevarată capsulă în timp, pe care vă invităm să o ascultati cu atenție!
Și pentru ca avem si o descriere audio clară a muzicii „armânești”, si pentru ca e luna Mai și suntem încă sub „zodia” aromânilor (cel putin racordat la intențiile statului român), vom mai expune cateva materiale legate de această comunitate – bijuterie istorică și sociologică a țării noastre. Am selectat din revista Societății de Sociolologie Românească, o publicație faimoasă în interbelic, a profesorului Dimitrie Gusti (https://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Gusti). în care autori precum Henri H. Stahl (https://ro.wikipedia.org/wiki/Henri_H._Stahl), Golopenția (https://en.wikipedia.org/wiki/Anton_Golopen%C8%9Bia), sau Constantin Noe (https://meglenoromanii.wordpress.com/…/constantin-noe…/) țin ștacheta sus, chiar și pentru standardele de azi!
sursa :

Lasă un răspuns