Pentru aprovizionarea cu apă sunt 5 cișmele:
1. Biuluc ceșme, în fața vechii băi. Are și un loc pentru spălat velințe etc.
2. Sovat-Ceșme (Cișmeaua adăpatului.)
3. Ociuz Ceșme (Cișmeaua boilor.)
4. Giumiuș-Ceșme (Cișmeaua argintie.) se află la poalele dealului Șaitan bair.
5. Ceracman-Ceșme, la poalele muntelui Ceracman, renumită prin apă bună pentru pentru fabricarea masticii din Cavarna.
Scoborînd dela biserică, pe șoseaua ce duce’n port, ai înpresia unei văi carpatine. Șoseaua se lasă treptat pe distanța de doi kilometri jumătate până’n port.
Aceasta ridicătură e numită Dermen Bair sau Ceșmeși bairi, căci sunt instalate cele 5 cișmele și vreo unsprezece mori din cari una cu turbine. Apa se lasă pe uluce și mișcă roțile mari de lemn. Tot pe aceasta vale se află abatorul, turnătoria și o fabrică de scrobeală. În fața cișmelei „Buiuc-Ceșme” se află vechea baie turcească, peste care anii au făcut să crească iarba. Se cunosc intrările, pe jumătate neîngropate, zidurile și acoperișul.
Șoseaua șerpuește și când ajungem în fața Cișmelei argintii, ni se arată în dreapta un deal abrupt. E Șeitan-bair, adică dealul dracului, căci îl scobori cu greutate.
M’am urcat pe el, cu multa atențiune căci mai țineam la vieață, să-mi complectez notițele! La o înalțime de peste 70 m. deasupra nivelului mării am gasit pietre cu scoici marine, dovedind că’n o epocă îndepărtată marea se întindea și peste acest deal.
Locuitorii mi-au spus, ca străbunii lor au văzut pe dealul din stânga inele de fier, ce serveau la legarea vaselor cu pânze, ce acostau. Lângă Șeitan Bair e un deal ceva mai înalt, cu o movilă mare formată din pământ roș, numită de Turci Câzil iuc (Movila roșie).
Niște locuitori, săpând în 1892, au găsit vreo opt bucăți de aur, lucrate artistic, unele cu chipuri de femei, alta cu un berbec și alta cu un balaur. Aceste bucăți de aur cântăreau un kg. și au fost cumpărate de D-l N. Drumef, negustor în Bazargic, cu trei lei gramul.*
D-sa a voit să le vânză Muzeului de Antichități din Sofia, dar neobținând un preț favorabil, le-a vândut Prințului Șahovscoi, consul rus din Burgas, pentru 12.500 leva. Prințul le-a vândut Ia Petrograd unui American pentru 840.000 de franci.
Ce reprezentau aceste bucăți?
Unii zic că ar fi fost coroana unui rege scitic, iar alții garniturile frâului lui Lizimac, urmașul Iui Al. Macedon. Lizimac a avut de luptat cu Dromihete, regele Geților. În luptă, Lizimac a murit și a fost înmormântat, după cum spun istoricii vechi, între Tirizis și Odesus, (Caliacra și Varna). probabil la Cazâliuc. Monedele găsite aci au fost identificate din timpurile de glorie ale regilor Macedoniei.
*D-l N. Drumef posedă o frumoasă colecție de monede din Dobrogea
text: „Dobrogea Nouă – Pe caile Strabunilor” – vol. II de V. Stroescu 1925
#Cavarna #Cadrilater