O lucrare de excepție, cu mai mulți autori, dintr-o serie de două cataloage expoziționale lansate în 2013 (odată cu Centenarul alipirii Cadrilaterului) de Muzeul Național Peleș.
În anul 2012, Muzeul Național Peleș a inițiat programul expozițional intitulat „Casele de vis ale reginei Maria”. Prima manifestare a acestui program a fost dedicată Castelului Bran, iar în lunile mai – septembrie ale anului 2013 a continuat cu o expoziţie ce încearca să reconstituie atmosfera palatului de la Balcic, oraș din Cadrilater, teritoriu dobândit de România în urma celui de-al Doilea Război Balcanic, în 1913, şi care a revenit Bulgariei, în 1940, în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale.

„Ultimul şi cel mai exotic” palat al reginei Maria a fost construit şi decorat în întregime după propriul gust artistic, în micul “oraş alb” situat pe “Coasta de Argint” a Mării Negre, la aproximativ 120 km de Constanţa, într-o regiune de vis, cel mai strălucit punct verde de pe coasta aridă a Dobrogei, o oază romantică şi un cadru perfect pentru o fantezie arhitectonică.

Sunt slabe șansele să mai găsiți la vreun anticariat această unică ediție bogată în ilustrații, dar dacă totuși o întâlniți, nu ezitați.

„Casele de vis ale reginei Maria” PDF

Cadrilater

 

Lasă un răspuns