Construită încă de la început pe o coamă de deal cu vedere la mare, casa a fost poziționată între două alte proprietăți care nu mai există azi (și despre care noi am mai vorbit).
Vila marchizului de Faucigny – Lucinge ( https://www.facebook.com/Cadrilater/posts/1007040416592092) și casa Popovici -Lupa (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.643366806292790) au reprezentat subiectul unor alunecări spectaculoase de teren, cunoscută fiind starea terenurilor șubrede datorate pânzei freatice problematice în Balcic – o rețea de izvoare subterane care a dat multe bătăi de cap comunității vreme de zeci de ani la rând (subiect despre care noi vom mai vorbi).
Dar casa lui Murgoci (https://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_Munteanu-Murgoci) a rezistat timpului necruțător.
Poate deloc întâmplător, pentru că G. Murgoci, printre altele, a fost întemeietorul școlii românești de pedologie (https://ro.wikipedia.org/wiki/Pedologie_(studiul_solurilor)), în 1909 prezentând prima schiță de hartă agrogeologică a țării la scara 1:2500000, unde repartiția principalelor tipuri de sol apare cu o deosebită claritate. A descoperit noi minerale și zăcăminte de substanțe minerale utile și a elaborat teorii intrate în patrimoniul științei mondiale.
Mai este cu siguranță de retinut că a fost printre primii care a făcut studii geologice în Cadrilater, după 1913, el fiind cel care a dat denumirea de ”Coasta de argint”.
În perioada socialistă, sub administrație bulgară, casa a aparținut Uniunii Scriitorilor Bulgari. fiind folosită ca refugiu de vacanță și inspiratie, mai apoi dupa ’90, prin privatizare, a ajuns în posesia unui politician – Slavinski, ulterior casa fiind vândută unui proprietar necunoscut. Vom încerca vara asta să intrăm în contact cu acesta din urmă pentru o sesiune de fotografii. Grădina și panorama sunt, încă, superbe.
Pe unul dintre materialele atractive și ușor de lecturat ale lui G. Murgoci îl puteți găsi aici: https://archive.org/…/g.murgocitaranouadobrogeasudicasi…
#Balcic #Cadrilater

Lasă un răspuns