„La Constanta și Balcic numai cu avioanele aviației civile”, – avion cu elice și barca cu pânze pe Marea Neagră în fața siluetei Constanței. Afiș turistic românesc din anii 1930. Litografie color la Socec & Co.S.A., București. 96 x 65 cm.

Memorabilă e și vizita la Balcic, la 20 octombrie 1932, a lui I.G. Duca, viitorul prim-ministru, cel care va fi asasinat de legionari. Duca sosește „by air”, în condiții cam primitive, zburând într-un avion „deschis”. Era, nu-i de mirare, „înghețat”. Regina îl invită la o lungă plimbare. Georges — notează ea — mi-a fost întotdeauna prieten”. „Are o tendință spre concepția anglo-saxonă a lucrurilor și mă găsește mai înțelegătoare și mai puțin ironică decât latinii.”
[…]
În lipsa unei căi ferate, se introduc însă curse de avioane (din 1931) și se amenajează un aeroport. Bună soluție pentru spiritele aventuroase. L-am văzut pe Duca sosind înghețat în avion. Preferă avionul și Ileana, împreună cu Anton (nu însă și regina). În 1934, Petru Comărnescu se întoarce la București cu „un avion vechi, numai cablu și lemne, care mă mir cum mai țineau”. Și Mihail Sebastian, în 1939, se duce și se întoarce cu avionul.
Surse:
Regina Maria. Jurnal
„Călătoriți cu avionul” , în Revista băilor (Constanța), 4—9 august 1931.
Petre Comărnescu, Pagini de jurnal, vol. I, Editura Noul Orfeu, București, 2003, p. 115.

Lasă un răspuns