În cartea sa despre Balcic (o carte pe care noi o apreciem mult, contrar părerilor împărțite), zice Lucian Boia așa:
Între timp, după Universitatea Liberă, după primărie, Octavian Moșescu își găsise alt rost, angajându-se la grupul de presă „Adevărul-Dimineața”, ca director al unei noi reviste, Lumea turistică. Primul număr iese de sub tipar în august 1934, consacrat celor două subiecte îngemănate: Balcicul și Marea.
În deschidere, cu un articol al reginei Maria, urmat de un altul scris de principesa Ileana. Imagini din Balcic, firește (promovat astfel în poziția de obiectiv turistic numărul unu), inclusiv o prezentare, în premieră, a vilelor proiectate de Henrieta Delavrancea-Gibory. Subiectul „Marea” este tratat pe larg, sub acest titlu, de George Mugur (același cu Gh.D. Mugur). Concluzia, în cuvinte aproape identice cu cea deja exprimată de Bucuța: „De 50 de ani suntem popor de mare, dar marea ne este încă străină.”
Revista apare între cele două mandate de la primărie ale lui Moșescu, mai exact între 1934 și 1937. Cu un layout design modern și articole de calitate, publicatia abundă de imagini spectaculoase, se poate ușor detecta predilecția autorului – director pentru Balcic și Coasta de Argint, locuri iubite la care se va întoarce aproape în fiecare număr.
sursa: BAR
#Balcic #Cadrilater

Lasă un răspuns